Érd Repülőtér Emlékmű


Érd repülőtér-történeti háttér

Az érdiek emlékeznek a műegyetemi sportrepülőkre, akik az 1920-as évek végén otthonra találtak Érden és ott létrehoztak egy repülőteret, az Érdi Sportrepülőteret. Ennek a repülőtérnek az élete Érd város történetének szerves részévé vált, öregbítette a város hírnevét. Itt képeztek ki a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület öreg oktatói - mint Kaszala Károly vagy Endresz György vagy Bisits Tibor - számos olyan pilótát, akik a magyar repüléstörténetben ott hagyták a névjegyüket, olyanok mint Auguszt Lajos, Balázs András, Bánhidi Antal, Benicky Lajos, Békássy Vilmos, Bollman Béla, Pettendy János, Szegedi József, Tasnádi László, Vadas László, Vojnich Pál. Innen indultak gépeikkel szerte az országban szervezett repülőnapokra, terjesztették a repülés hasznosságát, ismeretét és szépségét. Erről a repülőtérről szálltak fel teljesítmény vitorlázó gépeikkel és repültek országos rekordokat. Itt repülték be a Műegyetem alagsori műhelyében tagjaik által tervezett és épített motoros repülőgépeket, így például itt repülte be híres Gerle-13 gépét Bánhidi Antal.

Az érdiek emlékeznek a repülőtérre, a műegyetemi repülőkre, neves tanárelnökükre Dr.Bresztovszky Bélára, és most egy emlékművet emelnek tiszteletükre valamint azért, hogy tetteik ne merüljenek feledésbe.

Bővebb információk elérhetőek az alábbi link-eken:
Németh Katalin érdi kutató cikke a repülőtérről
Érdi Repülőtér fotógyüjtemény
Az Emlékmű létesítésről készült eredeti ismertető füzet
Az MSrE rövid története
Az Emlékmű létesítésének pillanatnyi helyzete


Kérjük mindazokat, akiknek a Műegyetemi Sportrepülő Egyesület jelent valamit, akik az Egyesület alkotásait példamutatónak tartják, járuljanak hozzá adományukkal az emlékmű létrejöttéhez.

Amennyiben Ön (cége, vállalkozása) támogatni kívánja az emlékmű felállítását, kérjük, hogy adományát a következő számlára utalja:


Pannónia'76 Alapítvány 11746005-25743225

Az Emlékmű létesítésének adományozói

Közvetlen kapcsolat. E-mail: